Bakken

Zuurdesem bakken kost tijd. Ik begin 2 dagen voordat ik ga bakken met het bereiden van de desem. Dit is gefermenteerd meel met water. Het is een natuurlijke vergisting waarbij een starter wordt gebruikt. De huidige starter is afkomstig uit Wagenborgen.

Als de desem een nacht heeft over gestaan wordt de volgende dag het deeg gemaakt.
Nu nog kneed ik met de hand maar dat kost veel energie. Een planeetmenger staat hoog op het verlanglijst.

Zodra het deeg gekneed is staat ook dat een nacht over om te rijzen.

Op de bakdag maak ik 's morgens het deeg in zijn uiteindelijke vorm. Belangrijk is een bepaalde manier van vormen zodat er een soort spanning op de buitenkant komt.

Als de broden liggen te rijzen wordt de oven opgestookt. Dit kost bijna een kruiwagen hout. De oven moet zo heet worden dat hij "schoonbrand". Dat wil zeggen dat de oven wit wordt van binnen.
Daarna meet ik de temperatuur, met name van de bodem. Met een plantenspuit worden de hete plekken gekoeld om verbranding aan de onderkant te voorkomen.

Tot slot wordt het brood licht besproeid met water en worden ze ingesneden om een mooi "oor" te krijgen.

Met een schep gaan ze in de oven voor ongeveer 50 minuten. En dan breek een spannend moment aan. Zijn ze gelukt?

Zoals je ziet zijn er heel veel factoren die het uiteindelijke resultaat bepalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten